Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on sep 25, 2019 in Nyheter |

ForskarFredag, Forskar Grand Prix och invigning ny rymdutställning

ForskarFredag, Forskar Grand Prix och invigning ny rymdutställning

Välkommen till Kreativum fredagen den 27:e september när vår nya rymdutställning invigs. 

Under dagen arrangeras ForskarFredag, en stor vetenskapsfestival på ett 40-tal platser i Sverige. Det är en mötesplats där elever och allmänheten träffar forskare och ser hur spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare.

Öppet för allmänheten kl. 11.30 – 18.00
Fri entré på Kreativum – Välkommen!

Vad händer på Kreativum under dagen?

 • Kl. 11.45 – 12.55
  Forskar Grand Prix – Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter. Du som besökare får vara med och rösta!
  De fyra forskarna som deltar i Forskar Grand Prix är:

  • Wureguli Reheman, BTH – Forskningsområde: Hydrogen embrittlement
  • Tony Gorschek, BTH – Forskningsområde: Programvaruteknik
  • Jesko Schulte, BTH – Forskningsområde: I sin forskning undersöker han hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor, dvs. både sociala och miljömässiga aspekter, på ett strategiskt sätt.
  • Lawrence Henesey, BTH – Forskningsområde: Artificiell Intelligens AI
 • Kl. 13.00 – 13.45
  Livesändning från Vetenskapens hus i Stockholm med Christer Fuglesang. Tyvärr har Christer Fuglesang blivit tvungen att ställa in på grund av sjukdom. Istället kommer vi att visa en livesändning med detta spännande program:
  – Film om Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden.
  Onsdagen den 25 september 2019 skickades svensk-amerikanen Jessica Meir upp till den Internationella rymdstationen ISS, som första svenska kvinnan i rymden. Hon ska tillbringa sex månader på ISS, med beräknad hemresa i april 2020.
  – Leva i rymden – kan man det?
  Samtal med Lars Karlsson, rymdforskare, Karolinska Institutet
  Hur påverkas kroppen av att vara i rymden? Vilka är de största utmaningarna för människans möjligheter att flytta till Mars? Hör rymdforskaren Lars Karlsson berätta mer om livet i rymden, nu och i framtiden.
 • Kl. 14.00
  Kreativums nya rymdutställning invigs!

Eftermiddagen fortsätter i rymdens och forskarnas tecken. Träffa forskare på plats och ta del av deras spännande forskare. Hjälp oss att räkna stjärnor på himlen i massexperimentet Stjärnförsöket. Bli astronaut för en dag, designa din egen rymdhjälm och ta dig vidare in i vår sprillans nya rymdavdelning. Upplev rymden i vår VR-värld, en riktigt hisnande upplevelse.

Rymdutställning

Translate »