Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

ForskarFredag och Forskar Grand Prix

ForskarFredag 2017 – fredagen den 29 september!

ForskarFredag!

ForskarFredag!

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

Målgruppen är den breda allmänheten, med en särskild inriktning på barn och unga.

Fredagen den 29 september arrangeras för 10:e året ForskarFredag på Kreativum! På ForskarFredag kommer bland annat representanter från Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och visar upp forskning & det arbete som sker på högskolan. Det blir föreläsningar, workshops, prova-på-stationer och mycket mera.

Programmet är preliminärt och kommer att uppdateras löpande, håll utkik!
Kl 10.00-14.00 Bokade gymnasieklasser tar del av aktuell forskning och mycket annat. Vill du boka en klass? Fr o m maj 2017 kan du ringa Annica 0454 30 33 65.
Dagen läggs upp så att eleverna ska få ta del av så mycket som möjligt och träffa så många aktörer som möjligt. Har du frågor kring dagens upplägg – bara ring Annica!
Kl 15.00-20.00 Kreativum är öppet för hela familjen! Då kan allmänheten ta del av spännande aktiviteter! Fri entré med massor av aktiviteter.
Kl 15.00-18.00 Nyfiken på vad som händer i Blekinge?  Här kan du bland annat träffa forskare från Blekinge Tekniska Högskola och andra aktörer från Blekinge.
Kl 18.30-20.00 Forskar Grand Prix! Boka din plats och var med och rösta fram vem som på mycket kort tid presenterar sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Vinnaren går vidare till den nationella tävlingen i Stockholm i november.
Var med och rösta den 29/9! Boka din plats i publiken: 0454 30 33 60

Mer om ForskarFredag hittar du här —>
Läs mer om Forskar Grand Prix här —>

Välkommen till årets upplaga av ForskarFredag!

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Ivarsson eller Annica Paulsson Lövstedt
e-post: tina.ivarsson@kreativum.se, annica@kreativum.se

Massexperiment 2017 – Forska med ForskarFredag 2017! LoggaANSLAGSTAVLAN

Så snart information om årets massexperiment släpps uppdateras den här sidan.

Massexperiment 2016 – Anslagstavlan – Sista anmälningsdag 24 augusti!
Forska med ForskarFredag 2016! Hur används den svenska anslagstavlan i dagens digitala samthälle? Det här är en fråga som aldrig tidigare har undersökts i stor skala. Nu vill forskare ha hjälp av skolelever i ett banbrytande massexperiment!

Fotografera och transkribera!
Eleverna kommer att fotografera en anslagstavla och sedan skriva av texterna som finns på tavlan. Fotografierna och texterna skickas sedan in till forskarna via en särskild webbsida. Förutom foto och texter vill forskarna veta var anslagstavlan finns rent geografiskt, om den sitter utomhus eller inomhus och på vilken typ av plats (t.ex. butik, skola, torg). Elever med särskilda språkkunskaper har en viktig uppgift i att översätta texter skrivna på andra språk än svenska.anslagstavla16

Forskarna är bland annat nyfikna på vilken typ av information som finns på anslagstavlorna runtom i Sverige, hur texter och bilder används, vilka behov som anslagstavlan fyller och vilka språk som används.

Medan experimentet genomförs kan lärare och elever diskutera och ställa frågor till forskarna via e-post och sociala medier. Genom massexperimentet får eleverna delta i riktig forskning. Experimentet ger möjlighet att diskutera grundläggande aspekter kring hur vi människor kommunicerar med varandra i ord och bild, och betydelsen av olika medier i samhället.

Anmälan och tidsåtgång
Är du lärare och vill anmäla din klass till experimentet? Elever i alla åldrar är välkomna, och det är kostnadsfritt att delta.
Sista dag för anmälan är onsdagen den 24 augusti 2016! Anmälningsformuläret hittar du HÄR.

Mer information hittar om årets massexperiment Anslagstavlan finns här —>

Massexperiment 2015 – Tepåseförsöket!
Även i år inbjöds Sveriges skolelever att gratis delta i ett massexperiment!

250 skolklasser i hela Sverige deltar i experimentet som ger forskare ny kunskap om hur klimatförändringar påverkar nedbrytningen av växtmaterial. Tepåseförsöket är en del av internationella forskningsprojektet Tea Bag Index som har målet att skapa en global karta över jordens nedbrytningsförmåga. Härifrån deltar skolor från Olofström, Sölvesborg, Näsum, Nättraby, Holmsjö, Lyckeby, Karlskrona, Ronneby, Asarum och Karlshamn.

Före sommarlovet grävde elever ner tepåsar i jorden. Under veckorna 35 och 36 pågår arbetet med att gräva upp påsarna, väga dem och jämföra vikten för att se hur mycket te som har brutits ned.

– Alla forskarna är mycket imponerade över de svenska klassernas arbete. Nu ser vi fram emot att analysera resultaten, säger Judith Sarneel, forskare vid Umeå universitet, som initierat experimentet.

Läs mer om 2015 års massexperiment här –> Tepåseförsöket

Läs mer om 2014 års massexperiment här –> Grönsaksförsöket

Titta på filmen från ForskarFredag 2011 på den här länken:
http://tuba.bth.se/medieportal/play/477/BTH-pa-Forskarfredag

Mer om ForskarFredag hittar du här! >>

 

Translate »