Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on mar 6, 2019 in Nyheter |

Spännande besök av tre forskare

Spännande besök av tre forskare

I samband med Utställningen Unga Forskare var 350 gymnasieelever på plats på Kreativum för inspirationsdag i forskningens anda. På scenen föreläste de tre forskarna Lina Nilsson från Linnéuniversitetet, Markus Fiedler från Blekinge Tekniska Högskola och Urban Emanuelsson från Sveriges Lantbruksuniversitetet. 

Lina Nilsson berättade sin spännande historia om hur det kom sig att hon blev forskare. Det hela började när hon var barn och fick en målarbok från sina föräldrar. Målarboken handlade om en forskare och Lina blev genast inspirerad och fick upp ögonen för forskning.

Lina är forskare inom området eHälsa. I hennes forskning undersöker hon hur digitaliseringen inom vården kan fungera genom att arbeta tillsammans med personal och patienter.

– Mod och nyfikenhet driver mig framåt. Det handlar om att hitta sin egen universalmaskin som löser problem som uppstår, precis som den tecknade seriefiguren Balthazar från 70-talet, säger Lina. 

Markus Fiedlers intresse för forskning väcktes tidigt. Det började med att han blev nyfiken på hur en modelljärnväg fungerade och fröet var sått att undersöka vidare inom olika områden som elektroingenjör och medicinskt forskningscentrum för att till slut landa inom informationsteknik och kommunikation.

Markus forskar om upplevelsen av omslutande video, som ger användaren möjlighet att titta sig omkring i en virtuell värld.

– Mina motton och frågeställningar utgår från ”Är du nyfiken och innovativ? Gillar du att pratat om dina intressen? Vill du se världen? Då ska du bli forskare! säger Markus. 

Urban Emanuelsson har alltid haft ett intresse av naturen. När han var ung såg han ofta hur människan förstörde naturen inför våra ögon. Han var med i många ”aktioner” och demonstrationer för att stoppa miljöförstöring. En äldre forskare sa till honom att utbilda sig till forskare på miljöområdet för att kunna påverka och förändra. Därmed väcktes intresset för forskning.

– Jag har känt att jag har gjort något meningsfullt med mitt liv. Jag blir glad när jag bidragit till att något har blivit bättre. Att vara miljöaktivist kan vara bra, men om du verkligen vill göra skillnad ska du bli forskare! säger Urban. 

Alla tre menar att man måste utgå från sitt eget intresse. Man måste brinna för det som man ska forska om, annars kommer man inte att orka hålla ut. Som i Urbans fall när det var ilskan över miljöförstöringen som drev honom att bli forskare. Samtidigt måste det vara roligt! Man vill göra skillnad och lösa ett problem. 

Forskare på Inspirationsdag

Fr.v. Markus Fiedler, Lina Nilsson och Urban Emanuelsson

Translate »